Vrtne hišice 28-70 mm

Prosimo, pozorno preberite spodnja navodila v celoti, preden začnete sestavljati izdelek. To bo pomagalo preprečiti morebitne napake ali poškodbe med montažo in upamo, da tudi pospešilo proces, da boste lahko čim hitreje začeli uživati v objektu!

Če nimate izkušenj z montažo ali gradbenimi deli, vam podjetje VrtneUte24 močno priporoča, da se posvetujete s poklicnim mizarjem, gradbenikom ali lokalnim strokovnjakom za projekte »naredi si sam« oz. najamete profesionalno montažno ekipo podjetja VrtneUte24.

POZOR: S pomočjo paketne spremnice, prosimo, preverite, če ste prejeli celoten in nepoškodovan izdelek. Na paketni spremnici je navedena količina in mere vseh sestavnih delov.

Prosimo, ne zavrzite paketne spremnice, dokler velja garancija. Ta paketna spremnica vam omogoča, da kadar koli preverite, če imate vse sestavne dele. Povrh tega služi kot dokazilo o nakupu in vam omogoča, da označite ustrezni sestavni del v primeru reklamacije ali uveljavljanja garancije.

Točne mere boste našli v »stenskih planerjih« znotraj navodil za montažo, v vaših dokumentih in na paketni spremnici za stene. V navodilih za montažo so vse mere navedene v milimetrih (mm). Pridržujemo si pravico do uporabe tehnoloških inovacij, ki lahko privedejo do rahlih odstopanj od izdelkov na slikah. V primeru poškodovanih ali okvarjenih delov morate uveljavljati reklamacijo, preden izdelek sestavite. V nasprotnem primeru bo garancija neveljavna.

Vaš izdelek Summerhouse24 je narejen iz »popolnoma naravnega« izdelka – lesa. To pomeni, da je struktura na nek način »živa«, zaradi česar se deske lahko malce premaknejo ali pa se v lesu pojavijo majhne razpoke, ki jih ne moremo v celoti preprečiti. Raznolika struktura je značilna za smreko. Občasni grobi robovi in znaki oblanja na hrbtni strani strešnih ali talnih desk so posledica proizvodnih procesov in ne pomenijo slabše kakovosti ali poškodb med proizvodnjo.

Naš les prihaja iz okolju prijaznih gozdov in ni bil kemično obdelan (z izjemo impregniranih temeljnih desk), zaradi česar lahko les sčasoma posivi. Temu se lahko izognete tako, da premažete površino lesa z lakom ali katerim koli drugim končnim premazom. Stenskih desk vam ni treba prepleskati, preden začnete sestavljati hišo. Najbolje, da se tega lotite po dokončani montaži in v suhem vremenu. Če želite posamezne sestavne dele prepleskati z različnimi barvami, morate to storiti, preden sestavite hišo. Priporočamo vam, da impregnirate tudi spodnji del talnih desk in strešne deske, preden se lotite montaže. Priporočamo vam tudi, da z notranje strani premažete vrata ter vratne in okenske okvire.

Vedite, da je najboljša zaščita pred plesnijo dobro prezračevanje in preprečitev kopičenja vlage v vašem vrtnem objektu.

Pozor! Pred in po montaži preprečite dolgotrajno izpostavljenost lesa soncu ali vlagi, saj se lahko zaradi tega deske ukrivijo. Po končani montaži hišo čim prej premažite z zaščitnim končnim premazom za les.

Montaža izdelka

Dobri temelji so bistvenega pomena za varnost in trajnost vaše vrtne hišice. Le popolnoma ravna, enotna in trdna podlaga zagotavlja popolno montažo desk ter stabilnost in prileganje vrat in oken. Podjetje Summerhouse24 vam bo pomagalo pri načrtovanju primerne podlage, upoštevajoč značilnosti vašega talnega substrata in vaše želje. Če vaš vrtni objekt potrebuje trdno betonsko ali podobno podlago, vam svetujemo, da se posvetujete tudi z lokalnim podjetjem za prenovo doma, razen če ste prepričani, da lahko sami položite podlago.

Potrebovali boste naslednja orodja: ročno žago, izvijač, gumijasto kladivo, kladivo, vodno tehtnico, merilni trak, vrtalnik, nož, klešče in lestev.

Naj vas število lesenih sestavnih delov ne zmede. Če jih boste razvrstili s pomočjo priloženih načrtov in seznama inventarja, bo montaža presenetljivo enostavna! Preden se lotite sestavljanja izdelka, prosimo, preverite vsebino škatle in jo primerjajte s seznamom inventarja. Na skici je prikazan celotni potek montaže.

vrtno brunarico

V primeru hiš s stenami, debelejšimi od 44 mm, boste morali vstaviti navojne palice v vnaprej izvrtane luknje na fasadi hiše za zaščito pred vetrom. Le en konec deske vsebuje vnaprej izvrtane luknje, ki jih morate vedno obrniti proti sprednjemu delu hiše. In sicer zato, da boste lahko skozi luknje vstavili palice, potem ko bo stena že postavljena. Če bo zgolj ena deska napačno obrnjena, ne boste mogli vstaviti palic za zaščito pred vetrom. Z izjemo vnaprej izvrtanih lukenj so konci desk identični, zaradi česar morate pazljivo gledati, kje se nahajajo luknje! Konci z luknjami morajo biti vedno obrnjeni proti sprednjemu delu hiše. Glejte shemo na naslednji strani.

Bodite pozorni na številke posameznih sestavnih delov med razvrščanjem in montažo.

vrtno brunarico

Kako zgraditi (postaviti) vrtno brunarico

Impregnirane temeljne deske položite na vrh podlage v enakomernih razmakih, skladno s priloženimi skicami. Parna zapora (npr. strešna lepenka ali kaj podobnega), ki se nahaja med podlago in temeljnimi deskami, bo zaščitila vašo vrtno hiško pred vlago in trohnenjem. Razporeditev temeljnih desk vam bo podala točne mere za postavitev stenskih elementov. Temeljne deske se lahko razlikujejo glede na model. Prosimo, sledite priloženemu načrtu temeljev.

Potem ko ste sestavili celotno vodoravno strukturo in to pod pravim kotom, pritrdite prvo plast desk na stičiščih temeljnih desk, s pomočjo dolgih žebljev ali vijakov. Najprej MORATE izvrtati testne luknje.

postaviti vrtno brunarico

postaviti vrtno brunarico

Potem ko ste pritrdili šesto desko, izmerite diagonalne deske, da bi preverili, če so položene pod pravim kotom in če so enako dolge. Če je potrebno, med celotnim postopkom montaže z gumijastim kladivom nežno naravnajte sestavne dele v pravilni položaj. Ves čas pazite, da ne udarite utorov ali izrezov, saj so ti šibkejši, kadar niso pritrjeni na naslednji sestavni del. S tem se boste izognili poškodbam. Prosimo, uporabljajte priloženo udarno klado.

postaviti vrtno brunarico

Stene zgradite po navodilih za montažo tako, da jih vsakič zvišate za eno plast desk, nato pa vstavite okna na višini, ki je označena v navodilih. Pri nekaterih modelih je notranji okenski okvir dobavljen v več delih. Prosimo, sestavite vse štiri dele okvira s pomočjo vijakov (3,5×45). Okno boste vstavili kasneje. Podjetje VrtneUte24 nudi različne vrste oken. Prosimo, glejte podrobni informativni list.

Sedaj je čas, da vstavite vrata. Skupaj z okvirom jih boste od zgoraj vstavili v vnaprej določeno odprtino. Pri nekaterih modelih je notranji vratni okvir dobavljen v v več delih. Prosimo, sestavite vse štiri dele okvira s pomočjo vijakov (3,5×45). Vrata boste vstavili kasneje. Tudi v tem primeru glejte podrobni informativni list.

Les se bo dokončno namestil v nekaj tednih po končani montaži. Sedaj poravnajte vrata in okna, da bi preprečili drgnjenje ali zatikanje.

Kako zgraditi vrtno brunarico

Potem ko ste montirali vse stenske deske, namestite zatrepne elemente in nato še slemenske lege, ki jih namestite vmes med njimi. Različni modeli vsebujejo še dodatne desne in leve špirovce.

Če ima vaša hiša dvojna vrata, je sedaj pravi čas, da vrata nataknete in jih prilagodite, da se bodo prosto premikala. V ta namen, prosimo, znova preverite, če je hiša vodoravna in pod temeljnimi deskami dodajte distančnike, če je to potrebno.

Najbolje, da vodoravni položaj hiše preverite tudi, preden postavite streho.

Pri montaži strehe, prosimo, poskrbite, da je profil strešnih plošč na notranji strani.  Začnite z dvema strešnima ploščama na sprednjem delu hiše, pri čemer naj bo utor obrnjen navzven. Nato enakomerno položite naslednje strešne plošče. Med celotnim postopkom montaže strehe, prosimo, poskrbite, da so robovi napušča popolnoma vzporedni, da enakomerno segajo čez in da so enakomerno nameščeni na slemensko lego. To lahko preverite z vrvico ali pa jih primerjate s stranskim napuščem. Vsi strešni paneli morajo biti pritrjeni na stene, zatrep in slemensko lego z žeblji, pri čemer vsako ploščo z dvema žebljema pritrdite na stensko desko ali slemensko lego pod kotom. Strešne plošče pritrdite na zatrep s pomočjo dveh dodatnih vijakov. Zadnjo strešno ploščo morate prilagoditi nastrešku.

zgraditi vrtne hiške

Sedaj je čas, da pritrdite napuščne plošče, pri čemer poskrbite, da se ujemajo z zgornjimi robovi strehe. Na napušč privijte ojačitev. Na koncu položite strešno lepenko in/ali strešnike na vrh strehe. Prosimo, poskrbite, da strešna lepenka sega čez robove napušča za približno 2 cm, da bi zagotovili zaščito pred dežjem.

Nato namestite zatrepne plošče in prekrivne trakove na streho ter jih privijte na sleme, stensko desko in napuščno ploščo. Priporočamo vam, da vnaprej zvrtate luknje v plošče.

zgraditi vrtne ute

zgraditi vrtne hiške

Kako na brunarice VrtneUte24 montirati ravne strehe s parapet

Potem ko zgradite stene, toda preden položite vrhnje stenske deske na stranske stene, montirajte strešne prečne tramove v skladu z načrti za hiško. Nato položite vrhnje stenske deske.

zgraditi vrtne ute

Sedaj položite strešne plošče. Strešne plošče so 7-10 cm krajše od vrhnjih stenskih desk stranske stene. Strešne plošče položite tako, da jih poravnate s konci stranskih stenskih desk na sprednji strani hiške (višjem delu strehe), s čimer boste ustvarili razdaljo 7-10 cm med konci stenskih desk na zadnji strani hiške (nižjem delu strehe) in parapetom, ki ga boste montirali kasneje. Ta 7-10 cm razdalja med koncem strehe in parapetom je potrebna zato, da deževnica odteka navzdol in tako zadnja stran hiške ostane suha in brez vlage.

Prvo strešno ploščo položite tako, da jo poravnate s konci strešnih prečnih tramov na stranskem delu hiške. Začnete lahko na levi strani hiške in se premikate proti desni strani ali obratno, kar vam bolj ustreza. Zadnjo strešno ploščo, ki jo boste montirali, morate prilagoditi nastrešku.

Parapeti imajo na hrbtni strani ojačitvene trakove. Pred montažo parapeta na sprednji steni morate v strešnih ploščah izrezati kanale, v katere boste vstavili trakove. Na ta način boste lahko parapet tesno pričvrstili na streho.

Parapete morate priviti na konce strešnih prečnih tramov na stranskih stenah in na konce vrhnjih stenskih desk na sprednjem in zadnjem delu hiške. Sprednje in zadnje parapete morate dodatno pričvrstiti in priviti na stene s pomočjo parapetnih opornikov. Zaradi tega bodo parapeti trdni in stabilni.

zgraditi vrtno brunarico

zgraditi vrtno brunarico

Parapeti za večje hiše so lahko sestavljeni iz 2 ali 3 kosov. Privijte jih skupaj s pomočjo parapetnih veznih trakov.

Najprej montirajte parapete na sprednji steni, nato na stranskih stenah in nazadnje na zadnji steni.

Višina lege parapeta ni natančno določena. Na splošno svetujemo, da naj bo parapet na sprednji steni za 5 cm višji od vrhnjih stenskih desk, kar vam bo nudilo dovolj prostora za kasnejšo montažo strešne lepenke in položitev parapetnih U-profilov na vrh parapeta.

Potem ko ste zmontirali parapete, je čas, da položite strešno lepenko. Začnite na spodnjem delu strehe. Prvo plast lepenke položite tako, da bo segala čez zadnjo stran strehe za 2-3 cm, s čimer boste zaščitili kritino pred vlago. Strešna lepenka mora pokrivati tudi notranje stranice parapetov na stranskih stenah. Pustite si en (1) dodatni cm, ki ga boste odrezali kasneje, ko boste položili vso strešno lepenko. Vsaka naslednja plast mora segati čez prejšnjo plast za najmanj 10 cm, da vlaga ne pride pod lepenko.

Potem ko ste položili strešno lepenko, namestite U-profile na parapete. U-profile morate odrezati na pravo dolžino in njihove konce pod kotom 45 stopinj za vse štiri vogale hišice.

roof5

Montaža terasnih plošč in pokončnih stebrov pri lesenih hiškah s terasami in verandami

Številne lesene hiške z velikimi nadstreški proizvajalca VrtneUte24 imajo podporne stebre. Podporne stebre morate odrezati na pravo dolžino in montirati v skladu z načrti za vašo hišico. Steber odrežite tako, da pustite približno 5 cm razdaljo do temeljnih desk. V vnaprej izvrtane luknje vstavite kovinske podstavke. Podstavke morate priviti na temeljne deske. S pomočjo teh kovinskih podstavkov boste lahko prilagodili višino podpornih stebrov.

Nazadnje montirajte še terasne plošče. Terasne plošče morate položiti tako, da pustite 5 mm razdaljo med ploščami.

roof6

Upamo, da ste uspešno zmontirali hišo brez kakršnih koli težav in da ste zadovoljni z rezultatom.

Pod položite na koncu, da bi se izognili poškodbam talnih desk. Priporočamo vam, da najprej impregnirate talne deske s spodnje strani z ustreznim zaščitnim sredstvom za les. Začnite na robu sprednje stene. Utor mora biti obrnjen proti vratom. S kladivom zabijte dva žeblja v vsako talno desko in temeljni les pod kotom. Če je potrebno, lahko zadnjo talno desko ustrezno prilagodite s pomočjo žage. Sedaj prilagodite in namestite zaključne letve.

Vedite, da so talne deske zelo suhe, zaradi česar zlahka vpijejo vlago. Zaradi tega desk ne smete položiti preblizu skupaj. Tako boste preprečili ukrivljanje talnih desk.

Sedaj je čas, da montirate zaključne letve s pomočjo žebljev na razdalji med 40 in 50 cm.

vrtno

Sedaj pritrdite dva poklopca proti vetru spredaj in zadaj, približno 5 cm pod strešnimi ploščami in 5 cm proč od zunanje stene.

Spodnji del poklopca proti vetru pritisnite ob zaključno letev. Označite mesto zgornje in spodnje luknje ter izvrtajte luknje skozi zatrepno desko z vrtalnikom za les ali kovino s 6 mm ali 8 mm svedrom.

Montirajte poklopec s priloženima zatičnima vijakoma. Privijte ju ročno, saj lahko hišo poškodujete, če ju privijete premočno.

V primeru hiš s stenami, debelejšimi od 44 mm, boste morali vstaviti navojne palice v vnaprej izvrtane luknje na sprednji in zadnji strani hiše za zaščito pred vetrom.

vrtno brunarico