Brunarica Vrtne Ute 24

10 koristnih napotkov glede lesenih vrtnih hišic in lop pred nakupom

Das Hansa Lounge XL Gartenhaus mit erweitertem Sonnendeck3

Celotno ponudbo vrtnih brunaric in hišic si lahko ogledate tukaj.

  1. Gradbeni predpisi in dovoljenja
    Žal pri postavitvi vrtne hišice ali katerega koli drugega objekta na vrtu ne morete reči: »Moj vrt, moja pravila.« Ali boste morali zaprositi za gradbeno dovoljenje, je odvisno od velikosti in višine objekta, načinov uporabe, lokacije na vrtu in drugih dejavnikov. Če razmišljate o novem vrtnem objektu, morate upoštevati dve ločeni stvari – gradbene predpise in gradbeno dovoljenje. V večini primerov ne potrebujete gradbenega dovoljenja, če je notranja talna površina objekta manjša od 15 m2, njegova skupna višina pa ne presega 2,5 m. Tudi če je vaš vrtni objekt znotraj omejitev, se je smiselno pozanimati pri vašem lokalnem uradu za urejanje prostora, kjer vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja. Tako boste pomirjeni, saj boste vedeli, da se postavitev vaše nove vrtne pisarne ali sobe za hobije odvija po načrtih. Če bo vaša načrtovana vrtna hišica ali vrtna soba presegla omejitve, ne skrbite in se ne odpovejte svojim sanjam! V takšnem primeru pokličite ali obiščite vaš lokalni urad za urejanje prostora, kjer vam bodo dali ustrezna navodila, kaj morate storiti, da se boste držali predpisov in pridobili potrebna dovoljenja. Iz preteklih izkušenj s strankami, ki so pridobile gradbeno dovoljenje za večje vrtne objekte, vemo, da postopek traja 4-6 tednov. Če za oddajo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja potrebujete kakršne koli načrte, podatke ali informacije, ki jih ne najdete na naši spletni strani, nam, prosimo, pošljite elektronsko sporočilo ali pa nas pokličite.
  2. Posebne značilnosti lesenih objektov. Ustrezna nega.
    Les je naraven material, ki se razteza in prilagaja glede na temperaturo, vlago in druge vremenske pogoje, še posebej v prvem mesecu po montaži. Običajno je treba v prvem mesecu po postavitvi lesene hiške nekajkrat poravnati vrata in okna, nato pa le še enkrat ali dvakrat letno, da bi zagotovili ustrezno delovanje. Majhne razpoke, grče in barvna odstopanja niso napake, temveč naravne lastnosti lesa. Vašo vrtno hišico morate takoj po montaži premazati s sredstvom za zaščito lesa ali drugim zaščitnim premazom. Neobdelan les posivi, lahko pa tudi pomodri in začne plesneti oz. trohneti.  Priporočamo vam, da talne deske pred položitvijo premažete z impregnacijskim sredstvom za les, predvsem spodnje strani desk, saj po montaži ne boste imeli več dostopa do njih. S primerno obdelavo boste bistveno podaljšali življenjsko dobo vaše brunarice. Najbolje bi bilo, da bi vrtno hišico enkrat letno pregledali in ponovno obdelali v skladu z navodili proizvajalca sredstva za zaščito lesa.
  3. Velikost vašega vrtnega objekta
    Zelo pomembno je, da razmislite o tem, na kakšen način boste vrtni objekt uporabljali in nato kupite primerno velikega. Želimo vam, da bi leseno vrtno hiško z veseljem uporabljali mnogo let in ne zgolj eno sezono. Zato vam priporočamo, da vključite vse družinske člane ali uporabnike vrtne hišice, jih prosite za mnenje in nato pridete do skupne odločitve.
  4. Kaj bom prejel, kaj se nahaja v paketu in kako dostavljate brunarice?
    Vašo brunarico ali vrtni objekt bomo dostavili v vodoodporni embalaži, da bi preprečili vremenske vplive oz. poškodbe med transportom ali v primeru, da boste zapakirano vrtno hišico ali vrtno pisarno pred postavitvijo še nekaj tednov hranili na prostem. Naročeni izdelek bomo dostavili do vrat, voznik pa vam ne bo mogel pomagati razpakirati vaš vrtni objekt. Velikost vozila in način dostave sta odvisna od velikosti objekta, ki ste ga naročili. Dostavljen bo z enim od naslednjih vozil: tovornim vozilom z dvižno ploščadjo, viličarjem ali tovornim vozilom z avtodvigalom Hiab, ki lahko raztovori in premika težke pakete (700-2500 kilogramov). Vsi leseni elementi in paneli so montažni, vnaprej izrezani in pripravljeni za postavitev (kot velikanski set Lego kock!). Standardni komplet brunarica vsebuje impregnirane osnovne tramove, neobdelana stenska bruna / panele in druge lesene elemente, streho in talne deske, okna in vrata, strešno lepenko, vijake, žeblje in ostali pritrdilni material, oporniki za zaščito proti vetru, uporabniški priročnik in navodila za montažo. Vsi elementi so oštevilčeni za lažjo montažo. Vi morate priskrbeti le orodja!
    Kaj bom prejel, kaj se nahaja v paketu in kako dostavljate brunarice
  5. Temelji / podlaga za vaš vrtni objekt
    Potrebna vrsta temeljev je odvisna od velikosti vašega vrtnega objekta in trdnosti tal na vašem vrtu. Najlažja in najcenejša vrsta temeljev so betonske plošče, položene na pesku in produ. To vrsto temeljev je precej enostavno položiti. To lahko izvede novinec, ne da bi moral najeti profesionalce. Ta vrsta podlage je primerna za majhne hiške, velike do 10 m2. Morali boste izkopati 25-30 cm veliko luknjo v zemljo, jo zapolniti s prodom in nato z debelo plastjo peska, da boste dobili ravno površino. Nato položite betonske plošče, kocke ali kaj podobnega. Bistveno je, da imate ravno podlago, saj bo vaša hiška le toliko ravna, kot je ravna vaša podlaga! Najbolj priljubljena, toda dražja in trpežnejša vrsta temeljev je betonska podlaga. Betonska podlaga je idealna izbira za vse vrste vrtnih objektov. Za pripravo takšne podlage boste verjetno morali najeti profesionalca ali majhno gradbeno podjetje, saj je za to potrebno več strokovnega znanja. Ti dve vrsti sta najbolj priljubljeni vrsti temeljev za vrtne objekte, obstajajo pa še druge možnosti. Pred izborom bi se bilo smiselno posvetovati s strokovnjaki, ki bi upoštevali trdnost obstoječih tal in velikost načrtovanega objekta. Ne glede na to, kaj izberete, se morate zavedati, da so trdni in ravni temelji bistvenega pomena! Če se vam bodo ponesrečili temelji, se vam bo ponesrečil celotni vrtni objekt. Zaradi krivih sten, nedelujočih vrat in oken, zelo kratke življenjske dobe in neveljavne garancije ne boste mogli uživati v svojem vrtnem objektu! Preberite si več o temeljih na naši strani, ki je posvečena montaži.
  6. Lastna montaža ali najem gradbenega podjetja?
    Montažo večine vrtnih objektov, vrtnih hišic in brunaric lahko sposobni ljubitelji metode »naredi si sam« izvedejo sami. To še posebej velja za majhne in srednje velike vrtne hišice in lope, velike do 8 oz. 12 m2. Vedno priporočamo, da se montaže lotita dve osebi in da pazljivo dvigujeta bremena, saj so nekateri paneli težki. Naši statistični podatki kažejo, da v 85 % naše stranke same postavijo objekte oz. najamejo enega lokalnega strokovnjaka, ki poskrbi, da vse poteka v skladu z načrti. Za montažo vrtnega objekta boste potrebovali vsaj 2 odrasli osebi, orodja (kladivo, žago, klešče, vrtalnik, izvijač, merilni trak, lestev, nož in vodno tehtnico) in seveda 1-3 dni vašega dragocenega časa, odvisno od vaših spretnosti in velikosti brunarice. Če imate vsaj vi ali vaš partner izkušnje s popravljanjem doma ali majhnimi projekti »naredi si sam« na vrtu, potem boste lahko sami sestavili objekt s pomočjo montažnih elementov, ustreznih navodil za postavitev in uporabniškega priročnika. Če ne zaupate v svoje »naredi si sam« sposobnosti ali pa se ne želite lotiti montaže, vam priporočamo, da najamete lokalnega strokovnjaka.
  7. Debelina stene
    Najbolj priljubljene debeline sten vrtnih objektov so 28 mm, 40 mm, 44 mm in 50 mm. Na trgu lahko sicer najdete tudi 19 mm stene, vendar gre običajno za zelo majhne lope za orodje ali pa nekakovostne vrtne hišice z zelo kratko življenjsko dobo. Odsvetujemo vam, da izberete manj kot 28 mm debele stene. 28 mm stene so običajno narejene iz brun na enojni utor in pero in so primerne za lope za shranjevanje in manjše vrtne hiške, velike do 8 oz. 9 m2. Če iščete manjši vrtni objekt po zelo ugodni ceni, so vrtne sobe in lope za shranjevanje z 28 mm stenami pametna izbira. Stenska bruna, debela med 40 in 50 mm, imajo dvojni utor in pero in so primerna za 20 m2 velike vrtne objekte ali večje. V primerjavi z 28 mm stenami niso samo bolj masivne, temveč tudi imajo tudi boljše izolacijske lastnosti in so trdnejše na otip. Zaključimo lahko, da so 28 mm stene več kot dovolj za lope za shranjevanje in vrtne hišice, velike od 4-9 m2, če pa iščete večji objekt z boljšo izolacijo, pa morate izbrati stene debeline 40 mm ali več.
    Debelina stene
  8. Enojno ali dvojno zastekljena okna?
    Če nameravate uporabljati leseno hiško predvsem poleti, potem se lahko izognete strošku dvojno zastekljenih oken. Enojno zastekljena okna imajo običajno 3 mm steklo in niso zatesnjena. Enojno zastekljena okna se večinoma uporabljajo v manjših vrtnih objektih z debelino sten med 28-40 mm. Zlasti 28 mm stene so precej slabo izolirane in zato dvojna zasteklitev ne bo ničesar spremenila. Če bi svoj vrtni objekt želeli uporabljati vse leto, vam predlagamo, da izolirate streho in tla. Poleg tega vam priporočamo uporabo dvojno zastekljenih oken. Dvojno zastekljena okna zatesnijo v tovarni in imajo dobre izolacijske lastnosti. Praviloma so vrtni objekt s stenami, debelimi manj kot 40 mm, opremljeni z enojno zastekljenimi okni, medtem ko so vse brunarice s stenami, debelimi najmanj 40 – 50 mm, opremljene z dvojno zastekljenimi okni.
  9. Večfunkcijske brunarice
    En vrtni objekt z več funkcijami vam bo prihranil denar in prostor na vrtu. Nakup vrtne hiške s teraso je občutno manjši strošek kot nakup vrtne sobe in paviljona ali vrtne hiške z lopo, v primerjavi s ceno nakupa posameznih objektov. Zato pred nakupom organizirajte družinski sestanek in razmislite o vseh potrebah in koristnih funkcijah ter si polepšajte in popestrite preživljanje časa na vrtu s pomočjo enega pametnega, večfunkcijskega vrtnega objekta.
  10. Ali lahko uporabljam vrtno brunarico vse leto?
    Lahko, vendar, če želite uporabljati vrtni objekt vse leto (vrtna pisarna, soba za hobije, namizni tenis, biljard, itd.), vam svetujemo objekt z najmanj 40 mm debelimi stenami. Poskrbite, da so okna dvojno zastekljena ter izolirajte tla in streho. Izolirati morate 4 področja: tla, stene, streho in okna. Na voljo je širok izbor materiala za izolacijo vaše vrtne hiške, odvisno od vaših lokalnih vremenskih pogojev, vašega proračuna in načinov uporabe. Prav tako pomembno je, da izberete ustrezno vrsto podlage in najprej izolirate tla. Plast izolacije pod talnimi deskami bo pripomogla k temu, da bo notranjost vaše vrtne hišice prijetno topla. Izolacija strehe je bistvenega pomena, saj se topel zrak dviguje in približno 35-40 % toplote uhaja skozi neizolirano streho. Nato izolirajte stene in okna ter poskrbite za ogrevanje, če je to potrebno. Postavitev peči na drva v vrtni objekt je odličen način, da omogočite celoletno uporabo. Morda si boste omislili peč, na kateri lahko tudi kuhate! Ni nam treba posebej poudariti, da mora vse kurilne naprave inštalirati profesionalni monter, da morate izpolnjevati zahteve za prezračevanje in v vrtni objekt namestiti delujoče detektorje ogljikovega monoksida in dima.

Upamo, da ste ob branju izvedeli kaj koristnega.